Çevre Doğa Hayvan

Hakkı İşçi’nin Arıcılık Başarı Hikayesi ve Şifalı Balın Önemi

Hakkı İşçi’nin arıcılık serüveni ve şifalı balın sağlık üzerindeki etkileri hakkında ilham verici bir hikaye. Doğanın mucizelerini keşfedin ve arıcılığın faydalarını öğrenin. Şifalı balın önemi ve üretim sürecini keşfedin.

Arıcılık Serüveni: Hakkı İşçi’nin Başarı Hikayesi

40 yaşındaki Hakkı İşçi, 2014 yılında kırsal Ağaçhisar Mahallesi’nde 1250 metre rakımda bulunan 5 dönümlük arazisinde 7 kovanla başlayarak arıcılık alanında kendini geliştirmeye karar verdi. Bu süreçte, daha yetkin hale gelmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde 1 ay süren bir eğitim programına katıldı.

Kovanları Dağların Eteklerine Taşıdı

İşinden fırsat buldukça kovanlarının başına giden Hakkı İşçi, bölgedeki floradan en iyi şekilde yararlanmak için kovanlarını ilkbahar aylarında Sündiken Dağları’nın eteklerine taşıdı. Zengin bir floraya sahip olan bu alanlarda, endemik bitki türlerinin varlığı sayesinde işçi arıları, bitki özlerini toplama fırsatı buldu. Bu sayede, her kovandan ortalama 3 kilogram bal elde etmeye başladı. Zamanla artan sipariş taleplerini karşılamak için kovan sayısını 50’ye çıkaran İşçi, ürettiği balın kalitesini ölçtürmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.

Balın Kalitesi ve Tescil Süreci

Kalıntı, antibiyotik ve şeker katkı analizlerinin sonucunda, İşçi’nin ürettiği balın prolin değeri 1793 miligram olarak belirlendi. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre balda bulunması gereken asgari prolin miktarı olan 300 miligramın çok üzerinde bir değer elde eden Hakkı İşçi, yılda 150 kilogram bal üretmektedir. Ürününün tescil edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunmayı planlıyor.

Şifalı Balın Önemi

Hakkı İşçi, arıcılığın zahmetli bir meslek olduğunu ve en kaliteli balı üretmek için sabır ve azimle çalıştığını belirtti. Kendisine bal alan kişilerin, ürünlerin kalitesini çevrelerine anlattığını ve bu sayede ürünün ününün yayıldığını ifade eden İşçi, üretim kapasitesinin düşük olmasından dolayı siparişleri en erken 6 ayda teslim edebildiğini söyledi.

Oksijen Miktarı ve Flora Zenginliği

Arıcılık yaptığı bölgenin yüksek oksijen miktarına sahip olduğunu vurgulayan İşçi, “Bu yörede yabani erikler, meşeler, ardıçlar, çamlar, ahlat, alıç, pinar bitkisi, karamuk, böğürtlen, kekik ve çeşitli dikenli bitkiler bulunuyor. Burası son derece değerli bir bölge. İnsanlar buraya gelip dağlarımızda, ormanımızda şifa buluyor. Bu şifayı sağlayan buranın bitki örtüsü ve iklimidir. Dolayısıyla bu koşullar balın kalitesini de etkiliyor. Burada çok farklı bir flora var.” şeklinde konuştu.

Yüksek Prolin Değerinin Faydaları

İşçi, balın prolin değerinin yüksek olmasının, kas ve iskelet sistemi üzerinde önemli yararları olduğunu kaydetti. Balda birçok faktör olduğunu ancak prolinin bu bağlamda öne çıktığını dile getiren Hakkı İşçi, sözlerine şöyle devam etti: “900 miligram civarındaki ballara ‘ilaçlık, şifalı bal’ deniyor ancak benim balım 1793 miligram çıktı. En yüksek değer bu balda, bunun için çok mutluyum. Kendi köyümün, memleketimin bir değerini öne çıkardığım için gururluyum. Balın içinde 20 tane amino asit var. Prolin ise bu amino asitlerin tek başına yüzde 70’ini oluşturuyor.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trend olan

Exit mobile version