Connect with us

Genel

Kırçuval Otel’in Yıkılması ve Soruşturma Süreci

Kırçuval Otel’in yıkılmasıyla ilgili gelişmeleri ve soruşturma sürecini keşfedin. Olayın arka planı, yetkililerin müdahalesi ve gelecekteki olası adımları hakkında detaylı bilgilere ulaşın.

Kırçuval Otel’in Yıkılması ve Sonuçları

Dabakhane Mahallesi’nde yer alan 7 katlı Kırçuval Otel, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ilk büyük depremde yıkıldı. Bu trajik olay sonucunda, enkaz altında kalan 21 kişi hayatını kaybetti; bu kayıplar arasında 6 voleybolcu ve 4 ampute sporcunun da bulunduğu belirtildi. Ayrıca, 4 kişi kurtarma ekipleri tarafından sağ olarak çıkarıldı. Otelin yıkılışı ile ilgili olarak geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Bu süreçte otelin sahibi Zafer K. tutuklandı, ancak 3 ay sonra yapılan itiraz sonucunda serbest bırakıldı.

Soruşturma ve İddianame Süreci

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma neticesinde, eski Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı ve otel sahibi Zafer K.’nın da aralarında bulunduğu toplam 11 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, otelin 1994 yılında inşa edildiği ve 2006 yılında tadilat geçirdiği ifade edilmiştir. Özellikle, ilk statik projesi ile tadilat sonrası statik proje arasında önemli değişiklikler olduğu vurgulanmıştır. Bilirkişi raporuna göre, otelin ilk statik projesinde yer alan 33 kolon sayısının, 2006’da gerçekleştirilen tadilat sonrası 28’e düştüğü tespit edilmiştir. Savcı, sanıkların ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasını talep etmiştir. İddianame, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir.

İkinci Duruşma

Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen ikinci duruşmaya, otelin yıkılması sonucunda yaşamını yitirenlerin aileleri ile tutuksuz sanıklar katıldı. Sanıklar arasında Zafer K., Saffet K., Aziz Murat P., İsmail Y., Serpil Y., Hayriye D., Alper Y., Fırat P., Fatma A. ve Mustafa B. yer alıyordu. Kırçuval Otel’de hayatını kaybeden otel müdürü Metin I.’nın eşi Buket I., müşteki sıfatıyla verdiği ifadede, “2020 Elazığ depreminden sonra otel kapanmadı ve herhangi bir tadilata gidilmedi” şeklinde konuştu. Buket I., eşinin kendisine otelin az hasarlı raporu aldığını söylediğini belirtti. “Otelin odalarında yenileme adına çalışmalar yapıldı ama bunun haricinde herhangi bir tadilat yapılmadı. Eşimin enkazdan çıkarılmasını beklerken, oradaki polisler ‘Otel Elazığ depreminde ağır hasar almış’ dediler. Ben teyit için otelde başka çalışan birine sordum, bana böyle bir şey olmadığını söyledi. Kusur varsa şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.

Tadilat Yapılmadı İddiaları

Otelin sahibi Zafer K.’nin kızı Raife K., tanık olarak dinlendi ve otelde herhangi bir tadilat yapılmadığını vurguladı. Raife K., “Otelde her şeyle ben ilgilenirdim. 2013 yılında oteli aldıktan sonra herhangi bir tadilat yapılmadı. Elazığ depremi sonrası yapılan tespit çalışmalarında hasarsız raporu verildi. Elazığ depremi sonrası otel hiç kapalı kalmadı, tadilat gerektiren bir şey olmadı” dedi.

Ailelerin Duygusal İfadeleri

Yıkılan otelde sporcusu Resul Gün’ü kaybeden Arzu Gün, duruşmada yaptığı açıklamada, “Çocuklarımız kulübün tesislerinde kalıyordu, neden otele yerleştirildiler? Malatya’ya geldiğimde birçok otel binası sağlam duruyordu. Çocuklarımızın kaldığı otel yıkılmıştı. Deprem gecesi binanın oradaydım. Çocuklarımıza yaşam üçgeni kurabilecekleri alan yoktu. Toz toprak birbirine karışmış vaziyetteydi” dedi.

Mahkeme Heyetinin Almış Olduğu Kararlar

Mahkeme heyeti, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak, Elazığ depremi sonrası yapılan hasar tespitine ilişkin mahkemeye gönderilen belgelerin ıslak imzalı tutanakları ile o dönemde sahada görev yapan personelin bilgilerinin mahkemeye ulaştırılmasını talep etti. Ayrıca, tutuksuz sanıkların tutuklanma taleplerini reddederek, sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol kararının devamına hükmederek duruşmayı 13 Aralık 2024’e erteledi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir