Gündem
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Çin Ziyareti ve Madencilik İşbirliği Anlaşması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Çin ziyareti, madencilik alanında işbirliği anlaşmalarını gündeme taşıdı. Bu ziyaretin detayları, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl şekillendirecek? Hepsi burada.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Çin Ziyareti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji ve madencilik alanındaki işbirliği imkanlarını değerlendirmek amacıyla Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, Tiencin şehrinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı çerçevesinde gerçekleşti. Bakan Bayraktar, bu önemli konferansın yanı sıra, Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua ile bir araya geldi.
TÜRKİYE-ÇİN MADENCİLİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
Görüşmeler sonucunda, Türkiye ile Çin arasında “Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Bu mutabakat, iki ülke arasında madencilik ve doğal kaynaklar alanında işbirliğinin teşvik edilmesi, kritik mineraller konusunda işbirliği fırsatlarının belirlenmesi ve madencilik teknolojileri ile dijitalleşme alanlarında ortak çalışma yapılmasını hedefliyor.
Bakan Bayraktar, Vang ile yaptığı görüşmede, Türkiye ve Çin arasındaki enerji işbirliğinin son derece ilerlediğini, birçok Çinli şirketin Türkiye’de yatırımlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, madencilik alanındaki üst düzey görüşmelerle yeni bir sayfanın açıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, temmuz ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Liderler Zirvesi‘nde gerçekleştirdikleri görüşmede, enerji ve madencilik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde önemli bir irade ortaya koyduklarını ifade etti.
Bakan Bayraktar, bu mutabakatın hukuki bir metin olarak madencilikte işbirliğini ileriye taşıyacak önemli bir dönüm noktası olacağına inandığını belirtti.
KRİTİK MADENLERDE İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI
Bayraktar, iklim değişikliği ile mücadelede başarılı olmanın ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının enerji dönüşümüne bağlı olduğunu, bu dönüşümün kritik madenlerin katma değerli olarak ekonomiye kazandırılmasından geçtiğini vurguladı. “Madenciliğin her alanında Çinli firmaları ülkemizde yatırım yapmaya, kaynakları birlikte aramaya, çıkarmaya ve ekonomiye kazandırmaya davet ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin yakın zamanda önemli bir nadir toprak elementi ve kritik maden rezervi keşfettiğini hatırlatan Bayraktar, bu alanda işbirliği yapabilecek ülkeler ve şirketlerle ortak çalışma isteğinde olduklarını kaydetti. Ayrıca, milli maden şirketi Eti Maden‘in de bazı Çinli şirketlerle görüşmeler yürüttüğünü ve iki ülkenin bu alanda ortak hareket edebileceğini düşündüklerini belirtti.
Çinli Bakan Vang ise, madenciliğin iki ülke arasında önemli bir işbirliği potansiyeli barındırdığını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iki ülke liderlerinin vardığı görüş birliği doğrultusunda karşılıklı yarara dayalı gerçekçi işbirliğini geliştirmek için çaba göstereceklerini ifade etti.
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ VE KRİTİK MİNERALLERİN ROLÜ
Bakan Bayraktar, Tiencin’deki Uluslararası Madencilik Konferansı’nın bakanlar oturumuna katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında, enerji dönüşümündeki yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve bu süreçte kritik minerallerin rolüne dikkat çekti. Kritik minerallerin, ülkelerin ulusal güvenliği, ekonomik büyümesi ve küresel iklim hedeflerine ulaşılması açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA), Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşabilmek için enerji dönüşümüne yönelik kritik maden talebinin 2040 yılına kadar 4 kat artması gerektiğini belirttiğini hatırlatan Bayraktar, başarılı bir enerji dönüşümü için bu alanda tutarlı, sorumlu ve akılcı politikaların gerekliliğine dikkat çekti.
Kritik minerallerin ucuz ve erişilebilir olmasının önemini vurgulayan Bayraktar, “Ne yazık ki günümüzde birçok kritik mineralde arz ve yatırım planları, güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçların hızla artan talebini karşılayacak seviyede değil. Bu açıdan güçlü uluslararası ve bölgesel işbirliği büyük önem taşımaktadır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Bayraktar, konferans sırasında ayrıca Zimbabve, Kongo ve Tacikistan‘ın madencilikten sorumlu bakanlarıyla da görüşerek, bu ülkelerle Türkiye arasında işbirliği olanaklarını ele aldı.