Gündem
Dünya Bankası Yoksulluk Raporu: Çoklu Krizden Çıkış Yolları
Dünya Bankası’nın Yoksulluk Raporu, günümüzün çoklu krizlerinden çıkış yollarını araştırıyor. Ekonomik zorluklar ve yoksullukla mücadelede stratejiler sunarak, sürdürülebilir kalkınma için önemli önerilerde bulunuyor.
Son yayımlanan Dünya Bankası raporunda, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasının mevcut ilerleme hızıyla onlarca yıl alacağı, insanların günlük gelirinin ise 6,85 doların üstüne çıkarılmasının bir asırdan fazla süreceği vurgulanmıştır. Rapor, Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu olarak adlandırılmış ve başlığı ‘Çoklu Krizden Çıkış Yolları’ şeklinde belirlenmiştir.
Raporda, küresel yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiği ve 2020-2030 yılları arasında kayıp bir on yıl yaşanmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir. Dünyanın %8,5’inin, yani 692 milyon kişinin, aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve bu kişilerin günlük gelirinin 2,15 dolardan az olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, dünya nüfusunun %44’ünün, günde 6,85 dolardan daha az gelirle hayatını sürdürdüğü ve bu durumun orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırı olarak kabul edildiği açıklanmıştır.
Raporda, 1990’lardan bu yana yoksulluk standardının altında yaşayan insanların sayısının, nüfus artışına rağmen neredeyse hiç değişmediği vurgulanmaktadır. Yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemenin durmasında çoklu şokların etkili olduğu ifade edilmektedir. Özellikle Covid-19 salgınının, yoksul ülkelerdeki aşırı yoksulluk oranlarını artırdığı ve bu durumun salgın öncesi dönemden daha yüksek olduğu aktarılmaktadır.
Mevcut verilere göre, 2030 yılı itibarıyla küresel nüfusun %7,3’ünün aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı tahmin edilmektedir. Bu bağlamda, daha fazla ve daha iyi istihdam yaratmanın, işgücü gelirlerini iyileştirmenin yanı sıra; eğitim, altyapı ve temel hizmetler gibi önemli alanlara yönelik yatırımlar yapmanın, yoksulların üretken kapasitesine katkı sağlamanın kritik öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır.