Connect with us

Haber

İran’a 1100 Tarihi Tabletin İadesi

İran’a 1100 tarihi tabletin iadesi, kültürel mirasın korunması ve uluslararası ilişkilerin güçlenmesi açısından önemli bir adım. Bu gelişmenin arka planı, tabletlerin tarihi önemi ve iade süreci hakkında detayları keşfedin.

İran’a Tarihi Tabletlerin İadesi

İran'a Tarihi Tabletlerin İadesi

İran medyasına yansıyan haberlere göre, Pers (Ahameniş) dönemine ait 1100 tarihi tablet, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ı taşıyan uçakla İran’a ulaştı. Bu önemli eserlerin geri dönüşü, kültürel miras açısından büyük bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakan Yardımcısı Ali Darabi, “Bu eserler, 1932 yılında Persepolis çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik ve turizm kazılarında keşfedilmiş ve 1936’da araştırma amacıyla yurt dışına çıkarılmıştı.” şeklinde bilgi verdi. Darabi, ayrıca geçen yıl bu eserlerden bir kısmının İran’a iade edildiğini belirtti.

Darabi, “Geçen yıl İran’a getirilen beşinci sevkiyat sırasında toplam 3 bin 506 eserin bulunduğunu” ifade etti. Bugün getirilen tabletlerin, Ahameniş dönemindeki İranlıların günlük yaşamını ve toplumsal yapısını anlatan konuları içerdiğine dikkat çekti. Bu tabletlerin, çivi yazısı ve Elam alfabesi ile yazıldığı bilgisi de önemli bir detay olarak belirtildi.

İade edilen tabletlerin, “72 saat süreyle Ulusal Müze’de karantinaya alınacak, ardından ise eserlerin okunma sürecine başlanacaktır.” diyen Darabi, tabletlerin tarihsel önemine vurgu yaptı. Tabletlerin bir kısmı daha önce 1948, 1950, 2004 ve son olarak 2023 yıllarında İran’a iade edilmişti. Geçen yıl iade edilen tabletler ise, 18 Mayıs Dünya Müze Günü’nde düzenlenen özel bir törenle İran Ulusal Müze’sinde ziyarete açılmıştı.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir