Connect with us

Kültür Sanat Eğlence

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda ziyaretçi sayısı arttı, kitaba talep düştü

Geçen yıla göre ziyaretçi sayısını 100 binden fazla artıran TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda yayıncılar artan kira fiyatlarından ve maliyetlerden, vatandaşlar ise yükselen kitap fiyatlarından şikayetçiydi.

Mustafa Ali AYKOL

Bu yıl 41. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım tarihlerinde 510 bin 815 kişiyi ağırladı.

Geçtiğimiz yıl, 2023’te fuarı 408 bin 652 kişi gezmişti. Bu yıl ziyaretçi sayısı 100 binin üzerinde artarak yarım milyon hedefine ulaştı.

Bununla birlikte 41 yılı geride bırakan fuarın şimdiye kadar ağırladığı toplam ziyaretçi sayısı da 13 milyonu geçti.

Bu yıl 502 kültür etkinliği ve 3000’den fazla imza gününe ev sahipliği yapan fuar, her ne kadar ziyaretçi sayısını artırsa da, yayıncılar ekonomik krizin etkisiyle kitap satışlarının düşmesinden ve artan maliyetlerden dolayı; vatandaşlar da artan kitap fiyatlarından şikayetçiydi.

Advertisement

“BİRÇOK YAYINEVİ TÜYAP’A KATILAMAMA NOKTASINA GELDİ”

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda bu yıl sadece alan kirası 110 bin TL’den başlıyordu. Tüm masraflar bir araya getirildiğinde yayınevlerine fuarda yer almanın maaliyeti 200 bin TL’yi aştı.

PD’ye açıklamalarda bulunan Kırmızı Kedi Yayınevi’nin sahibi Haluk Hepkon ise TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda kiraların çok arttığına dikkat çekerek, “Eskiden yayınevleri fuarda yer alabilmek için birbirleriyle yarışırdı, artık birçok yayınevi TÜYAP’a katılamama noktasına geldi” ifadelerini kullandı.

“DOLAR BAZINDA MALİYETİMİZ YÜZDE 80 ARTTI, KÂRIMIZ YÜZDE 20 AZALDI”

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın organizasyon ortaklarından Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise etkinliğe katılımın geçen yıla göre artmasına dikkat çekti ve “Şu anda Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük kitap fuarını biz düzenliyoruz. Üstelik fuarın bazı günleri öğrencilerin sınavlarına denk gelmesine rağmen” dedi.

Advertisement

2018 ve 2022’deki döviz patlamalarının kendilerini çok olumsuz etkilediğini, yayıncılık sektörünün artan maliyetler sebebiyle zor durumda olduğunu belirten Kocatürk, “Dolar bazında maliyetimiz yüzde 80 arttı, kârımız ise yüzde 20 azaldı” ifadelerini kullandı.

KORSAN PDF’LER YAYGINLAŞIYOR

Türkiye’de kağıt üretilmediği için kitabın hammaddesi olan kağıdı yurtdışından ithal ettiklerini, bu sebeple de dövizdeki her hareketten etkilendiklerini belirten Kenan Kocatürk, karşılaştıkları bir diğer zorluğun da dijital ortamdaki kaçak-korsan PDF’ler olduğunu söyledi.

Türkiye’de korsan PDF’lerin çok yaygınlaştığının altını çizen Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk, “Eğer böyle giderse yakında iyi kitaplar ve kaliteli akademik kitaplar basan yayınevleri yok olabilir” uyarısında bulundu.

“KİTAP FİYATLARI ARTTI, KÂR ORANLARI DÜŞTÜ”

Advertisement

TÜYAP’a katılan yayınevlerinden Mavi Nefes’in temsilcisi Çağatay Sarıyer, PD’ye yaptığı değerlendirmede kitaplara olan talebin her geçen yıl olduğu gibi bu yıl da düştüğünü söyleyerek “Bunda en önemli etken ekonomik kriz. İnsanlar geçinemezken bir kitaba 200-300 lira vermek istemiyor” dedi.

Kitap fiyatlarının artmasına rağmen kâr oranlarının düştüğünü belirten Çağatay Sarıyer, bu durumun yayıncıları da zor durumda bıraktığını söyledi.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir