Connect with us

Ekonomi İş Dünyası

2023 Ekonomik Gelişmeler: Enflasyon Hedefleri ve Piyasa Beklentileri

2023 yılındaki ekonomik gelişmeleri, enflasyon hedeflerini ve piyasa beklentilerini keşfedin. Türkiye’nin ekonomik durumu, etkileyen faktörler ve geleceğe dair öngörüler hakkında güncel bilgiler edinin.

1. “Seneye Yüzde 20’nin Altında Enflasyon Hedefliyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York’ta yaptığı görüşmelerde yatırımcılara gelecek yıl için hedeflerini açıkladı. Şimşek, “Dilerseniz fotoğrafını çekin. Geçen sene bu hedefleri belirttik, şimdi bu aşamadayız. Önümüzdeki yıl ise bu hedeflere ulaşmak için çalışıyoruz” diyerek, enflasyonda yüzde 20’nin altını hedeflediklerini vurguladı.

2. Fed Beklentileri Güvercinleşiyor

Kasım ayında gerçekleştirilecek olan Fed faiz indirimi, 25 baz puan ile 50 baz puan arasında fiyatlanıyor. Son toplantıda daha düşük bir faiz indirimi yönünde oy kullanan Fed üyesi Michelle Bowman’ın yaptığı son açıklamalar, piyasalardaki fiyatlamaların dalgalanmasına yol açtı.

3. Fed’in İzlediği Enflasyon Göstergesi Beklentinin Altında Kaldı

ABD’de, Fed’in para politikası için önemli bir gösterge olan çekirdek PCE verileri Ağustos ayına ilişkin olarak yayımlandı. Açıklanan veriler, aylık bazda yalnızca yüzde 0,1 artış göstererek piyasa beklentilerinin altında kalmış oldu. Ayrıca, kişisel gelirler ve harcamalar da piyasanın tahminlerinin gerisinde kaldı.

4. Enflasyon Beklentilerinde Gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sektörel enflasyon beklentileri verilerini açıkladı. Bu verilere göre, piyasa katılımcıları, reel sektör temsilcileri ve hanehalkı enflasyon beklentilerinin Eylül ayında gerilediği görüldü.

5. Hazine: Eurobond İhracına 3 Kat Talep Geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 vadeli eurobond ihracında, değişime tabi olmayan nakit finansman kısmı için ihraç tutarının 3 katına yakın talep geldiğini duyurdu. Bu durum, piyasalardaki güvenin ve yatırımcı ilgisinin arttığını gösteriyor.

Advertisement

6. Çin’de Teşvik Adımları Hayata Geçirildi

Çin Merkez Bankası (PBOC), bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını düşüren, faiz oranlarını revize eden ve zorunlu karşılıklarla ilgili yeni adımlar içeren teşvik paketini uygulamaya koydu. Bu adımlar, Çin ekonomisinin desteklenmesi amacıyla atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

7. Gümüş 12 Yılın Zirvesine Ulaştı

Altın fiyatlarındaki artışa paralel olarak gümüş de güçlü bir yükseliş ivmesi sergileyerek dikkat çekti. Spot piyasalarda gümüşün ons fiyatı, 32,50 doları aşarak 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Bu durum, yatırımcıların gümüşe olan ilgisinin arttığını gösteriyor.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir