Connect with us

Haber

Afganistan’da Taliban Yönetiminin Getirdiği Yeni Yasaklar

Afganistan’da Taliban yönetiminin uyguladığı yeni yasaklar, toplumun her kesimini etkiliyor. Kadın hakları, eğitim ve medya üzerindeki kısıtlamalar hakkında bilgilendirici bir inceleme. Detaylar için tıklayın.

Afganistan’da Taliban Yönetimi ve Yeni Yasaklar

Afganistan’da ABD ordusunun çekilmesinin ardından Taliban yönetimi ülkeyi yeniden ele geçirdi. Şeriat hukukunu ülkeye hâkim kılan Taliban, yasaklarını daha da artırarak toplumun her kesimine baskı uygulamaya başladı.

Kadınlara yönelik getirilen yasakların ardından, Taliban erkeklere de yeni yasaklar getirdi. Bu yasaklar, toplumsal yaşam üzerinde ciddi etkiler yaratmakta.

Yeni Yasa ve Kurallar

“Sakal Bırak, Caminin Yolunu Tut”

Yeni düzenlemelere göre erkeklerin, yumruk uzunluğunda sakal bırakması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, görünüşte ve davranışta Müslüman olmayanları taklit etmek ve kot pantolon giymek de yasaklandı. Batı tarzı, İslami kurallara aykırı saç kesimleri de kesinlikle yasaklandı. Erkeklerin yalnızca eşleri ve akrabaları dışında kadınlara bakmaları da yasaklar arasında yer aldı.

“Erkekler Seslerini Yükseltmiş Olsaydı…”

Advertisement

12punto’nun aktardığına göre, Washington Post‘a konuşan bir Afgan erkeği, “Erkekler seslerini yükseltmiş olsaydı, şu anda farklı bir durumda olabilirdik. Şimdi, sorgulanmak ve aşağılanmak istemediğimiz için herkes sakal bırakıyor.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Ahlak Polisi ve Toplumsal Denetim

Taliban’ın kurduğu ahlak polisi, camiye gitmeyen erkeklerin evlerini tek tek dolaşarak denetim yapıyor. Yeni yasalar çerçevesinde, ahlak polisi şüpheli gördüğü kişileri istediği takdirde üç gün boyunca gözaltında tutabiliyor.

Kadınlara Yönelik Artan Zulüm

Taliban, kızların altıncı sınıftan sonra okula gitmesini yasaklamış ve yakın zamanda sokakta sesli konuşmayı da kadınlar için yasaklamıştır. Kadınların, kocaları veya akrabaları dışında erkeklere bakmaları suç sayılmakta. Afganistan’da kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra eğitim hakkı elinden alınmış ve kadınların üniversitelere girişi engellenmiştir. Geçtiğimiz ay çıkarılan yeni dini kanunla, kadınların seslerini yükseltmesi, kamusal alanda Kuran okuması ve kocaları veya akrabaları dışındaki erkeklere bakması yasaklanmıştır. Ayrıca, kadınların gözleri dışında tüm bedenlerini kapatması gerekmektedir.

Taliban’ın kadınlara getirdiği bazı yasaklar şunlardır:

  • Bir kadın bedenini tamamen örtmelidir.
  • Bir kadın “günaha sürüklememek” amacıyla yüzünü örtmelidir.
  • Bir kadının sesi “avret” kapsamında değerlendirilir ve toplum içinde duyulmamalıdır.
  • Kadınlar, evlerinin içinde bile şarkı söylerken veya yüksek sesle kitap okurken duyulmamalıdır.
  • Kadınların kıyafetleri ince, kısa veya dar olmamalıdır.
  • Kadınlar, kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklerden bedenlerini ve yüzlerini gizlemelidir.
  • Erkeklerin kadınların bedenlerine ve yüzlerine bakmaları da yasaktır.

Erdoğan’ın Taliban ile İlişkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılında Afganistan’daki Kabil Havalimanı‘nın işletmesi hakkında konuşmuş ve “Taliban’la bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika’yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban Türkiye ile bu görüşmeleri çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum.” demiştir. Ayrıca, Erdoğan, 2023’te de Taliban’a şu tepkiyi göstermiştir: “Afganistan’da başörtülü kızların okula gitmesinin engellenmesini gayri insani ve gayri İslami buluyoruz.”

Advertisement