Connect with us

Ekonomi İş Dünyası

Avrupa Merkez Bankası’nın Krediler Üzerine Raporu

Avrupa Merkez Bankası’nın Krediler Üzerine Raporu, Avrupa ekonomisindeki kredi dinamiklerini, piyasa trendlerini ve borçlanma koşullarını analiz ediyor. Ekonomik büyüme ve istikrar için önemli veriler sunuyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), ağustos ayına dair şirket ve tüketici kredilerinin aylık artış oranlarını yayımladı. Yayımlanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde finans dışı krediler, AMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği yönündeki beklentilerle desteklenmiş durumda.

Ağustos ayında finans dışı krediler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 oranında büyüme gösterdi. Bu büyüme, temmuz ayında kaydedilen yüzde 0,6 artışın ardından geldi. Hane halkına verilen krediler de, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 0,6 oranında bir artış göstermiştir.

Öte yandan, en geniş tanımlı para arzı olan M3 ise yüzde 2,9 büyüme sergilemiştir. Analistler, para arzındaki artışın, temmuz ayındaki yüzde 2,3‘lük artışın ardından yüzde 2,6 olarak gerçekleşmesini bekliyorlardı.

AMB, 12 Eylül tarihinde piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi. Bu kapsamda, mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini ise 60’ar baz puan düşürdü. Banka, mali piyasalar açısından kritik bir öneme sahip olan ve bankaların kısa vadede AMB’ye fazla mevduatlarını ilettikleri mevduat oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 3,50‘ye çekti.

AMB Yönetim Konseyi, önceden belirlenmiş bir faiz oranı patikasına bağlı kalmayacaklarını teyit ederken, bazı analistler bankanın 2025 ortalarına kadar faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğine dair öngörülerde bulunmaktadır.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir