Connect with us

Ekonomi İş Dünyası

Bakan Şimşek, Kırıkkale’de Ekonomi ve Enflasyon Hedeflerini Açıkladı

Bakan Şimşek, Kırıkkale’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ekonomi ve enflasyon hedeflerini açıkladı. Hedeflerin detayları ve stratejiler hakkında bilgi almak için haberimizi okuyun.

Bakan Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde İş Dünyası ile Buluştu

Bakan Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek, Türkiye’nin ekonomik durumu ve enflasyonla mücadele konularında önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun tek haneye indirilmesi için mali disiplinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, bu kazanımları kalıcı hale getirmek amacıyla kamu disiplininin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, mali alan oluşturulmasının yapısal dönüşümlere kaynak ayırma imkanı sağlayacağını belirtti.

2025’te Enflasyonun Yüzde 20’nin Altına Düşürülmesi Hedefi

Şimşek, bu yılın mayıs ayına kadar dezenflasyon sürecinin geçiş döneminde bulunduklarını, şu anda ise gerçek bir dezenflasyon dönemine girmiş bulunduklarını ifade etti. Yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye ulaştığını, ağustosta ise bu oranın yüzde 52’ye kadar düştüğünü belirtti. Önümüzdeki aylarda bu düşüşün devam edeceğini öngördüğünü aktaran Şimşek, “Büyük ihtimalle yılı yüzde 40-42 civarında bir oranla kapatacağız. Gelecek yıl da enflasyon hedefimiz yüzde 20’nin altında olacak. 2026 sonunda ise enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz.” dedi.

Uluslararası Tanıma Göre Rezerv Yeterliliğine Sahip Ülke Konumuna Geldik

Bakan Şimşek, Türkiye’nin bir yıl önceki cari açığının oldukça yüksek olduğunu hatırlatarak, alınan tedbirlerle açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü açıkladı. Geçen yıl rezerv yetersizliğinin endişe kaynağı olduğunu belirten Şimşek, net rezervlerin 95 milyar dolar civarında bir iyileşme gösterdiğini ve söz konusu endişelerin ortadan kalktığını bildirdi. “Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğine sahip ülke konumuna geldik.” şeklinde konuştu.

Advertisement

Kur Korumalı Mevduat (KKM) Üzerine Değerlendirmeler

Şimşek, kur korumalı mevduatın (KKM) geçen yıl ağustos ayında zirveye ulaştığını ve neredeyse 144 milyar dolar seviyesine çıktığını hatırlatarak, KKM’den çıkışın önceliklendirilmesi gerektiğini vurguladı. KKM’de 98 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl depreme yapılan harcamaların etkisiyle artan bütçe açığını aldıkları tedbirlerle yüzde 5,2’ye çektiklerini dile getirerek, açığı daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Karamsarlığa Hiç Gerek Yok

Şimşek, Türkiye’nin dış finansmana erişiminin giderek artmaya başladığını vurgulayarak, “Şu an finansmana erişimde zorlu bir süreç var, biz bunun farkındayız. Reel sektörün finansmana erişimi ile ilgili serzenişlerini duyuyoruz. Ancak bunların hepsi geçici. Program sayesinde enflasyon düşüyor ve daha da düşecek. Bu sayede finansman maliyetleri de azalacak. Dolayısıyla karamsarlığa hiç gerek yok.” dedi. Türkiye’nin 2024 yılı içerisinde 3 ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu artırılan tek ülke olduğunu da belirten Şimşek, bu durumun güçlü ve tutarlı bir şekilde uygulanan programın bir sonucu olduğunu ifade etti.

Topyekün Kalkınma Sağlayacağız

Advertisement

Şimşek, “Biraz sabırlı olun.” diyerek esnafın, çiftçinin ve çalışanların yanında olduklarını ifade etti. Enflasyonu indirerek emeklinin ve çalışanın kalıcı şekilde alım gücünü artıracaklarının altını çizen Şimşek, “Bizden de beklenen bu. Hayat pahalılığı ve enflasyon önemli bir sorun. Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirerek topyekün kalkınma sağlayacağız. Öngörülebilirliği artıracağız.” şeklinde konuştu. En zorlu sürecin önemli bir kısmının geride kaldığını belirten Bakan, Cumhurbaşkanı’nın da bu konudaki desteğinin güçlü olduğunu vurguladı.

Yüksek Büyümenin Temellerini Atıyoruz

Şimşek, “Dezenflasyon sürecinin başında mutlaka bazı yan etkiler ortaya çıkıyor, ancak bunlar geçici. İç talepte yavaşlama mevcut fakat daha yüksek büyümenin temellerini atıyoruz. Programdan sonuç aldıkça tüm sıkıntıların kaybolduğunu, rekabete, daha rahat ve uzun vadeli finansmana erişime ve daha güçlü bir yapıya doğru evrildiğimize hepimiz şahit olacağız.” ifadelerini kullandı.