Connect with us

Haber

Çiftçiler saldırı altında… İBB destekliyor onlar direniyor

İstanbul’un köyleri, tarım alanları, hayvancılık sahaları saldırı altında. Bir yıl önce hayvancılık yapılan meralarda bugün inşaatlar yükseliyor.

İstanbul’un köyleri, tarım alanları, hayvancılık sahaları saldırı altında. Bir yıl önce hayvancılık yapılan meralarda bugün inşaatlar yükseliyor. İBB’nin İstanbullu çiftçilere sağladığı hibe desteğiyle ayakta kalan bir avuç çiftçi, her şeye rağmen direniyor.

SADECE 700 MANDA KALDI

Bir zamanlar İstanbul’da manda yoğurdu denilince akla gelen bölgede 2 bin 500 büyükbaş hayvandan geriye sadece 700 manda kaldı. 500 dönüme yakın ekilen arazinin bir bölümünden bugün inşaatlar yükseliyor.

MERALAR KAPANDI

Geçimini halen hayvancılık yaparak sürdürmeye çalışan Müslüm Aybaş yaşanan durumu şu sözlerle dile getirdi: Bak Akpınar, İhsaniye, Tayakadın bomboş araziydi burası. 3 köylük bir alan mera alanınızdı. Sonra ne oldu? Havalimanı gelince bizim araziler duvarlarla çevrildi. O meralar kapandı. Kapanınca da bizde işte hayvanlarımızı buralarda otlatmaya çalışıyoruz. Önceden köyümüzde 2000-2500 tane manda vardı. Şu anda 700-800’lere düştü manda sayıları…

“2 SENE SONRA BİR ŞEY KALMAYACAK”

3 kuşaktır sürdürdüklere hayvancılığı sonlandırmak zorunda kalanlar da var. Haluk Kolçetin bunlardan biri. Zorluyorlar insanları diyen Kolçetin, “ Köyde hayvan kalmadı. Mandaları bitirdiler. Bu büyük projeler, devasa projeler buralarda. Arazilerimiz de bu projelere yenik düşüyor”diye konuştu. Tugay Yoldaş da bölgenin eskilerinden. “500 dönüme yakın bir yer ekiyorduk”diyen Yoldaş, “Nereye kadar gidecek? En fazla nereye kadar gidecek? 2 sene. 2 sene sonra megakent gibi bir şey olacak. Baklalı diye bir şey kalmayacak” dedi.

“İŞLER ZORLAŞIYOR”

Sadece hayvancılık değil daralan tarım arazisinde çiftçilik yapmaya çalışanlar da zor durumda. “Şartlar da çok zor şu an çiftçilik açısından. Girdiler çok pahalı. Bir taraftan da böyle işler çiftçinin üzerine gelince işler zorlaşıyor” diyen Gökhan Özer, İBB’nin destekleri sayesinde ayakta durduklarını da sözlerine ekliyor. “Bir kişiye şu an İBB toplamda yaklaşık 60-70 bin TL gibi bir artısı oluyor” diyen Özer, “Yani çiftçi için çok büyük nimet bu. Çoğu babadan, dededen gelen meslek. Bunu devam ettirmek istiyorlar” diye konuştu.

“İBB OLMASAYDI BATMA NOKTASINDA GELMİŞTİK”

”500 dönüme yakın bir yer ekiyorduk biz orada. 500 dönüm. Taş duvar oldu gördüğünüz gibi. Kale. Zorluyorlar insanları. Nereye kadar gidecek? En fazla nereye kadar gidecek? 2 sene. 2 sene sonra megakent gibi bir şey olacak. Baklalı diye bir şey kalmayacak yani diyen Tugay Yoldaş’a yine bölge sakini Niyazi Özcan,” İBB’nin destekleri ayakta kalmamıza sebep oldu. Vermeseydi herhalde batma noktasına gelmiştik”diyerek destek çıktı.

İMAMOĞLU: SONUNDA MİLLET KAZANACAK

Bir zamanlar hayvanlarını özgürce otladığı, daha geniş sahada tarım yapılabilen bölgede yaşanan bu durumu Türkiye’deki pekçok mağduriyetin küçük bir örneği olarak tanımlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıllar içinde yaşanan değişimi çarpıcı görüntüler eşliğinde paylaşarak, “ Bu iyilerle, iyi olmayanların mücadelesi. Bir yanda ayrıcalıklı bir avuç insan, öte yanda koca millet. Bu mücadele her alanda sürüyor, sürecek. Emin olun sonunda millet kazanacak” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir