Ekonomi İş Dünyası
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Açıklamaları ve Ekonomik Hedefler
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki açıklamaları, Türkiye’nin küresel siyasetteki rolünü ve ekonomik hedeflerini vurguluyor. Bu içerikte, Erdoğan’ın stratejik mesajları ve ekonomik vizyonu hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Açıklamalarda Bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi. Burada bulunan Türkevi’nde gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleri öncesinde 22 Eylül tarihinde düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Aynı günün akşamında Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) geleneksel akşam yemeğine katıldık. Türk-Amerikan toplumunun ülkemizin çıkarlarını savunma noktasındaki çabalarını takdirle karşılıyoruz” dedi.
Erdoğan, TAİK’in düzenlediği 15. Türkiye Yatırım Konferansı’nda Amerikan iş çevreleriyle istişarelerde bulunduklarını belirterek, “Amerikalı girişimcilere ülkemizin sunduğu yatırım fırsatlarını anlattım. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemine dair yol haritasını kendileriyle paylaştık. Amerika, son iki yıldır en fazla ihracat yaptığımız ikinci, en fazla ithalat yaptığımız beşinci ülke konumundadır. İkili ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aşmış durumda. Toplam 100 milyar dolarlık ticaret hedefimize iyi bir planlamayla ulaşabileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
BRICS ve ASEAN Üyeliği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS ve ASEAN’da yer almanın önemi hakkında konuşarak, “Her şeyden önce, bizim bu platformlarda yer almamız ve burada görünmemiz, inanıyorum ki bölgelerin aritmetiğini değiştirecektir. Çok daha farklı bir yapının inşasına vesile olacaktır. Orta Asya, Rusya, Baltık bölgesi ya da Uzak Doğu ile olan ilişkilerimizin yanı sıra Kıta Avrupası ve Amerika ile de güçlü bağlarımız bulunmaktadır. Arap coğrafyası ve Körfez ülkeleriyle köklü bir geçmişimiz bulunurken, Afrika ile de yakın ilişkilerimiz mevcuttur” dedi.
Erdoğan, “Netice itibarıyla bulunduğumuz coğrafya ve binlerce yıllık geçmişimiz, bizi böylesine çeşitli bir ortaklık mimarisi oluşturmak için teşvik ediyor. Biz bir NATO ülkesi olduğumuz için Türk dünyası ve İslam dünyası ile bağımızı koparamayız. BRICS ve ASEAN, özellikle ekonomik iş birliklerimizi geliştirmek için önemli fırsatlar sunan yapılar. Bu yapıların içinde yer almak, NATO’dan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Bu ittifakların birbirinin alternatifi olduğunu düşünmüyorum. Günümüzde bazı uluslararası gerilimler olsa da soğuk savaş dönemi çok geride kaldı. Bize ‘BRICS’e ya da başka bir yapıya girmeyin’ diyenler, yıllardır parçası olmak için çabaladığımız Avrupa Birliği’nin kapısında bizi bekletenlerle aynı kişiler. Biz bunlara bakarak asla geleceğimizi belirleyemeyiz” şeklinde konuştu.
Ekonomik Durum ve Gelecek Hedefleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki gelişmelere dair de açıklamalarda bulunarak, “Artık zor dönemleri geride bırakıyoruz. Uyguladığımız programın başarısını uluslararası kuruluşlar da onaylıyor. Şu an odaklandığımız en önemli konu, vatandaşlarımızı zorlayan enflasyon meselesidir. Enflasyonu dizginlemeye başladık ve kalıcı dezenflasyon sürecini başlattık. Enflasyondaki gerileme, ayakları yere sağlam basan bir şekilde devam etmekte ve bu hızla artarak sürecektir. Vatandaşlarımız, enflasyondaki bu düşüşü hissetmeye başladı ve önümüzdeki dönem daha hızlı bir şekilde bunu görecekler. Fırsatçılarla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Onlara göz açtırmayacağız” dedi.
Erdoğan, “Hedeflerimizi tutturduk ve yolumuza disiplinli bir şekilde devam ediyoruz. Üstelik tüm bunları, çevremizdeki karışıklıklara ve istikrarsızlık kaynaklarına rağmen başardık. Yola da bu şekilde devam edeceğiz” ifadeleriyle geleceğe dair umut dolu mesajlar verdi.