Connect with us

Ekonomi İş Dünyası

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Ekonomi ve Projeler Üzerine Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi ve projeler üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Ülkenin ekonomik durumu, gelecek projeler ve stratejiler hakkında bilgi alarak, Türkiye’nin kalkınma hedeflerine dair merak edilenleri keşfedin.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN TÜRK’ün sorularını yanıtlayarak Türkiye’nin ekonomik durumu ve gelecek projeleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yılmaz, “Politikalarımız kararlı bir şekilde uygulandı. Özellikle uluslararası kuruluşların kredi notu artırımları ve CDS’lerdeki düşüş, farklı bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Ekonomik politikalar gündelik değişikliklere tabi değil; biz sonuç almaya başlamış durumdayız. Programımız işliyor ve risklerimiz azalıyor. Şu anda dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız ve son üç ayda enflasyonda 23,5 puanlık bir düşüş yaşandı” dedi.

Yılmaz, maliye politikalarını değerlendirirken deprem faktörünü göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı: “14 milyon insanı etkileyen bir deprem yaşadık. Bu süreçte harcamalarımızı göz önüne aldığımızda, 2 yıl içinde depreme yönelik 2,5 trilyon lira kaynak ayırdık. 450 bin konut inşa ediyoruz ve altyapılarda, yollar ve tünellerde büyük tahribatlar var. Yeni yerleşim yerlerine okul ve hastane yapma çalışmalarımız sürüyor. Bütün bu yatırımlar, gelişmiş ekonomileri etkileyecek kadar büyük bir boyutta. Ciddi bir mali disiplinle hareket ediyoruz” diye ekledi.

Kamu sektöründeki tasarrufları ciddiyetle takip ettiklerini belirten Yılmaz, verimliliğin de büyük önem taşıdığını ve bu alanda çeşitli tedbirler aldıklarını vurguladı. İstanbul’daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçmesi planlanan Kuzey Demiryolu projesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Gelecek yıl içerisinde ihaleye çıkmayı planlıyoruz. Bu proje, 30 milyondan fazla yolcu ve 30 milyon ton yük taşıyacak kapasiteye sahip olacak. Bir yandan Marmara’da ring şeklinde bir demiryolu hattı oluşturacak, diğer yandan Avrupa ile Orta Doğu ve Kafkaslar gibi bölgelerle uluslararası bir bağlantı ağı sağlayacak. Zengezur Koridoru ve Orta Koridor ile bütünleşerek, Irak’ı baştan sona geçip Basra Körfezi’ne inen Kalkınma Yolu ile de entegre olacak. Çok stratejik bir proje. Hazırlıklarını Ulaştırma Bakanlığımız hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor.”

Yılmaz, yatırımların hızlanmasını beklediklerini vurguladı: “Yeniden bir yerleşim düzeninin oluştuğu sanayi sektöründe, üç kıtanın birleşim noktasında bulunan, lojistik avantajları olan ve genç bir nüfusa sahip bir ülkeden bahsediyoruz. Önümüzdeki dönemde yatırımların artmasını bekliyoruz. Türkiye, küresel yatırımların yüzde 1’ini alma noktasına geldi. Emtia fiyatları da bizim lehimize, özellikle petrol fiyatlarında bir düşüş yaşandı ve bu durum ılımlı bir seyir izliyor. En büyük pazarlarımız AB ve MENA. Bu bölgelerde büyümenin artmasını bekliyoruz. Türkiye, 2025’te olumlu bir ortam ile ilerliyor ve doğrudan yatırımların artmasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir