Ekonomi İş Dünyası
Türkiye Kripto ve Web3 Dünyasında Yükseliş
Türkiye, kripto para ve Web3 dünyasında hızla yükseliyor. Yeni fırsatlar, yenilikçi projeler ve yatırımcıların ilgisi ile bu alandaki gelişmeleri keşfedin. Geleceğin finans dünyasına dair detaylar ve stratejiler burada!
Türkiye Kripto ve Web3 Dünyasında Yükseliyor
Kripto yasasının onaylanması ve ikincil düzenlemelerle regülatif çerçevenin netleşmesi, Türkiye’yi küresel kripto ve Web3 sahnesinde daha fazla öne çıkardı. Türkiye’nin bu alandaki bölgesel liderliği, Triple-A tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma ile bir kez daha kanıtlandı. Araştırmaya göre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Singapur’dan sonra, nüfusa oranla kripto para sahipliği açısından dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Gelişmekte olan pazarlar arasında ise kripto para birimi sahipliği açısından zirvede bulunuyor.
Bu konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate CEO’su Kafkas Sönmez, “Rapora göre dünya genelinde 560 milyondan fazla kripto sahibi bulunuyor. Bu da küresel nüfusa oranla %6,8 gibi önemli bir orana işaret ediyor. Türkiye, gelişmekte olan pazarlar arasındaki liderliğiyle dikkat çekiyor” dedi.
Beş Kişiden Biri Kripto Sahibi
Kripto adaptasyonunun dünya genelinde ilerlediğini vurgulayan “Kripto Sahipliği Verisi” başlıklı araştırmaya göre, Türkiye’de kripto para birimi tutan kişilerin oranı %19,3 olarak belirlendi. Bu oran, yaklaşık her beş kişiden birinin kripto para sahibi olduğunu gösteriyor. Sönmez, “85 milyonun üzerindeki nüfusuyla Türkiye, bölgesinin en kalabalık ülkelerinden biri. Bu ülkede yaklaşık 5 milyon kişinin kripto para birimi tuttuğu görülüyor. Raporda belirtilen bu rakamın, Mayıs 2024’te, kripto yasası Resmî Gazetede yayımlanmadan önce hazırlandığı düşünüldüğünde, günümüzde bu rakamın çoktan 5 milyonu aştığını söyleyebiliriz. Yasadan sonra yeni oyuncuların piyasaya katılımıyla birlikte, rekabetin artmasının geniş tabanlı benimsemeyi hızlandıracağı ve daha fazla kişinin kripto para birimleriyle tanışacağı öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
Türk Yatırımcılar Yeni Trendleri Kaçırmıyor
Türkiye’deki kripto yatırımcılarının sektörde gerçekleşen gelişmeleri aktif bir şekilde takip ettiğini belirten Gate CEO’su Kafkas Sönmez, “Kripto sahibi katılımcıların çoğunluğunun yeni trendleri etkin bir şekilde izlediğine dair önemli kanıtlar mevcut. Bu bağlamda, CoinGecko tarafından yayımlanan bir rapor, Türkiye’nin ABD ve Hindistan’dan sonra gerçek dünya varlıkları (RWA) trendine en fazla ilgi duyan üçüncü ülke olduğunu ortaya koydu. Gerçek dünya varlıklarının tokenleştirilmesi ve blokzincirinde işlem görmesi, Türk yatırımcıların geleneksel yatırım stratejileriyle örtüşüyor. Örneğin, güvenilir bir varlık olan altının fiziksel hali yerine blokzincirindeki dijital versiyonuna yatırım yapmak, kriptoya temkinli yaklaşan kitlelerin bile blokzinciriyle tanışmasına yardımcı olabilir. SPK, son ilke kararlarıyla RWA ihracını ve listelemesini yasaklamasa da, bu konuyu ilgili ve yetkili kuruluşlara devretmiştir. Bu durum, RWA kapsamında yasal çerçevenin fazla uzak olmayan bir gelecekte oluşturulabileceğinin sinyallerini veriyor” diye ekledi.
“Gate, Benimsemenin Elçisi Olarak Konumlanıyor”
2022 yılında kurulan Gate, “kriptoya açılan kapı” sloganıyla hizmet veriyor. Gate CEO’su Kafkas Sönmez, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Gate olarak Türkiye’de blokzinciri ve dijital varlıklar alanında başlayan yeni dönemde, adaptasyonu ve benimsemeyi artırma konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Gate, kripto ve Türkiye’deki yatırımcılar arasında bir elçi olarak konumlanıyor. Kriptonun ne olduğu, ne olmadığı, kripto yatırım stratejilerinin nasıl geliştirilebileceği ve Web3’te kariyer fırsatları hakkında bilgi vermek, blokzinciri teknolojisinin sağladığı katma değeri anlatmak konusunda, Gate gibi önde gelen yerli oyuncular önemli roller üstleniyor. Bu sorumluluğun bilinciyle, hem sahada hem de dijital platformlarda, blokzinciri ve kripto sektörüne dair objektif değerlendirmelerle kullanıcılarımızın yanında oluyoruz. Amacımız, daha fazla kişiyi kripto ekosisteminin merkeziyetsiz doğasıyla tanıştırmak.”