Connect with us

Ekonomi İş Dünyası

Türkiye Varlık Fonu’ndan Uluslararası Sukuk İhracı Başarısı

Türkiye Varlık Fonu, uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği sukuk ihracı ile dikkatleri üzerine çekti. Bu başarı, fonun finansal gücünü ve uluslararası yatırımcılara olan güvenini pekiştiriyor. Detaylar için tıklayın!

Türkiye Varlık Fonu’ndan Uluslararası Sukuk İhracı

Türkiye Varlık Fonu (TVF), uluslararası sukuk yatırımcılarıyla ilk kez bir araya gelerek önemli bir adım attı. Bu işlem, Hazine ve katılım bankalarının ötesinde, bir Türk kuruluşunun uluslararası sukuk piyasalarına ilk kez giriş yapması anlamına geliyor. Fon, İstanbul Finans Merkezi projesi için fonlama portföyünü çeşitlendirmek amacıyla toplamda 750 milyon dolar değerinde, 5 yıl 3 ay vadeli bir sukukun nitelikli yatırımcılara satışı için 14-16 Ekim tarihleri arasında Londra’da yatırımcılarla bir yatırım turu düzenledi. Bu süreçte, talep toplama süresi boyunca büyük bir ilgiyle karşılandı.

TVF’nin başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği sukuk ihracına 7 milyar dolara yakın talep geldi. yatırımcılardan gelen bu talep, 14 katı aşarak bir rekor kırdı. Bu rekor talep çarpanı, sukuk ihraç tarihine damga vurarak kayıtlara geçti. Piyasa muadillerine kıyasla oldukça başarılı bir şekilde tamamlanan sukuk ihraç sürecinde getirinin oranı ise %6,95 olarak belirlendi. TVF, Şubat ayında gerçekleştirdiği Eurobond işlemi sonrası 14 kat talep alarak, sukuk işleminde de benzer bir başarı elde etti. Bu durum, yatırımcılar nezdinde TVF’ye olan güvenin pekişmesine yol açtı.

Küresel piyasalarda risk algısının karmaşık bir seyir izlediği bu dönemde elde edilen başarılı sonuç, yatırımcıların Türkiye ekonomisine ve ekonomi politikalarına olan güvenini bir kez daha teyit eden önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Sukuk işlemi, Emirates NBD Capital, J.P. Morgan ve Standard Chartered bankaları tarafından koordine edildi.

İkinci En Fazla Fiyat Düşümü Gerçekleşti

750 milyon dolarlık sukuk ihracı, 2024 yılında Türkiye’de yerleşik kuruluşlar arasında en fazla fiyat (IPT) düşümüne uğrayan ikinci işlem oldu. En yüksek fiyat düşümü daha önce TVF’nin Şubat ayında ihraç ettiği Eurobond işleminde gerçekleşmişti. Nihai fiyat, TVF Eurobond’unun güncel eşlenik fiyatına göre 17,5 baz puan TVF lehine %6,95 seviyesinde belirlendi.

Advertisement

TVF, Eylül ayında Dubai ve Abu Dabi’de gerçekleştirdiği yatırımcı görüşmelerinde Orta Doğu ve Körfez bölgesindeki önemli yatırımcılarla bir araya gelerek, TVF’yi ve stratejilerini anlatma fırsatı bulmuş ve bu yatırımcılardan büyük bir ilgi toplamıştır. Yıl içinde ikinci kez elde edilen bu başarılı ihraç süreci, TVF’nin finansal piyasalardaki iyileşmeyi ve derinleşmeyi destekleme hedefi doğrultusunda, İstanbul Finans Merkezi’ne katma değer kazandıracak yatırımlar için kullanılacaktır.

İstanbul Finans Merkezi; dünyanın önde gelen finans kuruluşları ve şirketlerini bir araya getirerek çok boyutlu finansal hizmetler, uluslararası ticaret ve enerji ekosistemi oluşturmayı hedefliyor. Bu ekosistem, yaratacağı katma değerle önce bölgesel, ardından küresel bir finans merkezi olma yolunda ilerleyecektir.