Ekonomi İş Dünyası
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklikler
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikler hakkında detaylı bilgi edinin. Yeni düzenlemelerin etkileri, uygulama süreçleri ve hedefleri üzerine kapsamlı bir inceleme.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik
Bakanlığın, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliği’nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla akaryakıt istasyonlarında UTTS’nin kurulması ile akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına otomatik olarak gönderilmesine ilişkin esasları kapsamaktadır.
Söz konusu sistem çerçevesinde taşıtlara, depo girişlerine monte edilebilen ve taşıta ait plaka bilgisi ile mükellefe ilişkin verileri hafızasında tutabilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması öngörülmektedir. Bu birim, akaryakıt alım işlemi sırasında Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı aracılığıyla pompa ünitelerine bağlı yeni nesil akaryakıt ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak bilgi iletimi sağlamaktadır. Böylece, plaka bilgilerinin elle girilmesi gerekliliği ortadan kalkmaktadır.
Bu sistem, vergi mükellefleri tarafından kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olup iş amaçlı kullanılan taşıtlar için 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren devreye girecektir. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, tebliğ değişikliği ile sisteme dahil olacak araçların kapsamı genişletilmiştir. Artık vergi mükellefleri tarafından kullanılan taşıtlara ek olarak sıfır taşıtlar ve özel taşıt tanıma sistemini kullanan araçlar da UTTS kapsamına alınmıştır.
- 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren satılacak sıfır taşıtlar için UTTS kapsamına dahil olma ve bu sistem dahilinde TTB takılması zorunluluğu getirilecektir.
- Ayrıca, özel taşıt tanıma sistemlerini kullanan araçlar için 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB takılması zorunluluğu getirilmektedir.
Tebliğ çerçevesinde, genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ile döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarına ait taşıtlara TTB takılması gerekmeyecektir. Ayrıca, yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan kuruluşlar ile bunların diplomatik haklara sahip mensupları için de TTB zorunluluğu bulunmamaktadır.
Yıl Sonuna Kadar TTB Takılmalı
Vergi mükelleflerinin taşıtlarına 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırması gerekecektir. Bunun yanı sıra, akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine de 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTO taktırılması zorunludur. UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında hiç düzenlenmemiş sayılacağından, vergi mükellefleri UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeleri akaryakıt giderlerinin belgelendirilmesinde kullanamayacaklardır.