Connect with us

Haber

Dünya Bankası’nın Yoksulluk Raporu: Çoklu Krizden Çıkış Yolları

Dünya Bankası’nın Yoksulluk Raporu, çoklu krizlerin etkilerini ve bu zorluklarla başa çıkmak için önerilen stratejileri detaylandırıyor. Yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınma için çözüm yollarını keşfedin.

Dünya Bankası’ndan Yoksulluk Raporu: Çoklu Krizden Çıkış Yolları

Son yayımlanan Dünya Bankası raporuna göre, mevcut ilerleme hızıyla aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması on yıllar alacakken, insanların günlük gelirinin 6,85 doların üzerine çıkmasının ise bir asırdan fazla süreceği vurgulanıyor. Bu rapor, Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu adı altında ‘Çoklu Krizden Çıkış Yolları’ başlığıyla yayımlandı.

Raporda, küresel yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiği belirtiliyor. Özellikle 2020-2030 dönemi için kayıp bir on yıl olacağı öngörülüyor. Dünyanın %8,5’i, yani 692 milyon kişi, aşırı yoksulluk koşulları altında yaşarken, bu kişilerin günlük gelirinin 2,15 dolardan az olduğu ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, dünya nüfusunun %44’ü günde 6,85 dolardan daha düşük bir gelirle yaşam mücadelesi veriyor; bu rakam, orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırı olarak kabul ediliyor.

Raporda, bu standartların altında bir gelirle yaşayan insanların sayısının, nüfus artışı nedeniyle 1990’lardan bu yana neredeyse hiç değişmediği vurgulanıyor. Yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemenin çoklu şoklar nedeniyle durduğu belirtilirken, özellikle Covid-19 pandemisinin kalıcı etkileri olduğu ve günümüzde en yoksul ülkelerdeki aşırı yoksulluğun, salgın öncesi oranların üzerinde olduğu aktarılıyor.

Mevcut durumda, 2030 yılında küresel nüfusun %7,3’ünün aşırı yoksulluk içinde yaşayacağının öngörüldüğü ifade ediliyor. Raporda, daha fazla ve daha iyi iş fırsatları yaratarak işgücü gelirlerini iyileştirmenin yanı sıra eğitim, altyapı ve temel hizmetler gibi önemli alanlara yatırım yapmanın, yoksulların üretken kapasitesine katkı sağlamanın gerekliliği üzerinde duruluyor.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir