Connect with us

Ekonomi İş Dünyası

Eylül 2023’te Türkiye’de Reel Sektör Güveninde Sınırlı Toparlanma

Eylül 2023’te Türkiye’de reel sektör güveninde sınırlı bir toparlanma gözlemleniyor. Ekonomik göstergeler, sektör dinamikleri ve geleceğe dair öngörüler bu yazıda detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Eylül’de Reel Sektör Güveninde Sınırlı Toparlanma

Eylül ayında, Türkiye’de reel sektör güveninde sınırlı bir toparlanma gözlemlendi. Ancak, imalat sanayii kapasite kullanım oranı, son 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Eylül ayı itibarıyla mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya kıyasla 0,3 puan artarak 98,8 seviyesine ulaştı. Geçen ay bu endeks 98,5 olarak kaydedilmişti.

Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise, bir önceki aya göre 1,2 puan artış göstererek 99,2 seviyesine yükseldi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, aşağıdaki faktörlerin endeksi artış yönünde etkilediği görüldü:

  • Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı
  • Son üç aydaki toplam sipariş miktarı
  • Mevcut mamul mal stoku
  • Mevcut toplam sipariş miktarı
  • Gelecek üç aydaki toplam istihdam
  • Sabit sermaye yatırım harcaması

Ancak, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve genel ekonomik gidişata ilişkin değerlendirmelerin endeksi aşağı çektiği gözlemlendi. Eylül ayında imalat sanayii kapasite kullanım oranı %74,9 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ay bu oran %75,4 olarak kaydedilmişti. Eylül ayı itibarıyla kapasite kullanım oranı, Mart 2023’ten bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu. Mart 2023’te ise kapasite kullanım oranı %74’ün altına kadar gerilemişti.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir