Connect with us

Çevre Doğa Hayvan

Plastik şişeden su içenler dikkat! ‘Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, plastik şişelerdeki suyun sağlığa zararlı olabilecek plastik parçacıklar içerdiğini ortaya çıkardı. Yapılan çalışmada, bir litre suyun içinde yüz binlerce zararlı plastik parçacık bulunabileceği tespit edildi.

Araştırmaya göre, bir litre suyun içinde ortalama 240.000 plastik parçacık yer alıyor. Bu rakam, daha önce yapılan çalışmalardaki tahminlerden 10 ila 100 kat daha fazla. Bu parçacıkların büyük çoğunluğunu nanoplastikler oluşturuyor. Nanoplastiklerin boyutları o kadar küçük ki kan hücrelerine ve beyne kolaylıkla nüfuz edebiliyorlar.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Nanoplastiklerin yanı sıra, şişe yapımında kullanılan ftalatların da ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor. Ftalatların; üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sistemler üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Columbia Üniversitesi araştırmacıları, bu tür plastiklerin kanser, doğum kusurları ve kısırlık gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu vurguluyor.

Araştırmacılar, yalnızca plastik şişelerdeki sudan değil, aynı zamanda şişelenmiş içecekler ve bazı gıda ürünlerinden de plastik parçacıkların vücuda girebileceği konusunda uyarıyor. Ketchup, mayonez ve sporcu içecekleri gibi ürünler de risk taşıyanlar arasında yer alıyor.

Araştırma, plastik şişelerde bulunan bir diğer madde olan poliamid parçacıklarına da dikkat çekiyor. Poliamidin, suyun şişelenmeden önce temizlenmesinde kullanılan plastik filtrelerden kaynaklanabileceği düşünülüyor.

POŞET ÇAYLAR DA TEHLİKELİ

Ayrı bir çalışmada, polipropilen çay poşetlerinin bir fincan çaya 8 milyon ila 1.2 milyar arasında nanoplastik parçacık bırakabileceği tespit edildi. Bu durum, plastik kullanımının günlük hayatta ne kadar yaygın ve tehlikeli olabileceğini gözler önüne seriyor.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Qixuan Chen, bu bulguların plastiğin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için önemli bir adım olduğunu belirtti. Araştırmacılar, plastik parçacıklarının yalnızca şişe suyu değil, günlük yaşamda kullanılan diğer ürünler üzerindeki etkilerini de incelemeye devam ediyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir